Ébreszd fel a belső erőd!

Miért szorítják magukat háttérbe a nők?

2024/03/26. - írta: jaszvirag

Egy kedves ismerősöm tette fel a kérdést a napokban: "miért van az, hogy önmagamat mindig leghátra sorolom? Miért van az, hogy magamnak azon is elgondolkodom, megvehetek-e egy kicsit szebb fehérneműszettet, hogy mindent előbb teszek meg másért, mint magamért?"

A válaszokat persze már magától is kerülgette, hiszen az önismereti úton sosem a válasz a lényeg, hanem a kérdés. A folyamatokban, ahol 1-on-1 beszélgetek emberekkel, nyilván nem mondom meg ezeket a válaszokat, hogy "miért működsz így vagy úgy", viszont egy videós vagy blogos tartalom, mint pl. ez, informatív jelleggel keresi a válaszokat.window-5850628_1280.png

1. Szocializáció

A nőket hagyományosan a gondoskodó, támogató szerepkörre szocializálják, amiben ott van az "önzetlenség" és az "odaadás", mint címke, és ennek sokszor már egészen pici koruktól megfeleltetik a lánygyermekeket.

Nem egyszer a lányok azt a példát látják, hogy az anyukájuk egy szeretetteli, csodálatos emberi lény... És ez a csodálatosság nem egyszer abban áll, hogy ő mindenkit maga elé helyez. Tehát ez a "jó ember" példájává válik.

A "jó ember", mint társadalmi jelenség is fontos, hiszen rengeteg elképzelés arról, milyennek kellene lennünk "jóként", sajnos valamilyen kollektív elképzelésből ered!

2. Családi sémák

Részint már az előző bekezdés érintette ezt a témát, de a látott minták mellett nagyon fontosak a hallott mondatok is. "Légy jó gyerek, segíts anyádnak..." "Anyád olyan jó asszony, erején felül megtesz mindent..." "Ó, bárcsak minden ember olyan önfeláldozó lenne, mint szegény anyád, jobb hely lenne a világ!"

És ennél persze, sokkal durvább mantrák is léteznek, amikor már kicsi korától kritika éri az embert azon döntései miatt, ahol nem másokat, hanem magát választja...

3. Az önbizalom és önszeretet hiánya

A társadalmunk nem egészen arra tanít minket, ideértve a családot, az iskolát és minden olyan helyet, ahol emberi kapcsolatokat hozunk létre, hogy miképp is bízzunk magunkban, miképp is szeressük magunkat. Ehelyett az elbizonytalanítás, az érvénytelenítés jellemző. Amikor megosztjuk, mit érzünk, mik a szükségleteink, és ez el van odázva, sokszor addig megy az érzelmi játszma, hogy az ember önmagát kérdőjelezi meg, szabad-e éreznie, jogos-e.

Ha ezt összevonjuk a társadalmi hatásokkal, akkor világos a képlet, miért is nincs önbizalma a nőknek. Miért nem szeretik magukat általában... Hiszen arra, hogy hányféleképpen érezhetik magukat rosszul, rengeteg minta van, de arra, hogyan is legyenek magukkal jóban, nos, erre nincs eszköztár.

4. "Így tudtak szeretni..." - ami nem szeretet

Folytatva az előző gondolatmenetet, a szeretet mindig az önszeretetből indul. Aki magát képes szeretni - és itt nem a kóros önimádatra, súlyos egocentrikusságra gondolok - az tud csak szeretni bárki mást is igazán.

A Magyarországon jellemző szeretet-minta legtöbb esetben álszeretet. Az a szeretet, ha van tiszta ruha, meleg étel, ha át van nézve a gyerek leckéje, szóval, inkább törődés, gondoskodás. A nők majd' beleroskadnak a hétköznapokba, voltaképpen választott módon is, mert azt tanulták, azt látták, így kell szeretni: hogy közben mindent (IS) megtesz az ember! Persze, ez valójában nem a szeretet, hiszen az mélyebbről érkezik...

Önmaguk háttérbe szorításában tehát ez is jelen van: a szeretetről alkotott téves elképzelés. (Erről nem ők tehetnek, ez egy minta, amihez önismereti munka kell, hogy változzon!)

5. A "nélkülözhetetlenség" illúziója

Rengeteg ember, rengeteg nő folytatja magával azt a játszmát, önbizalomhiányból eredően, hogy neki nélkülözhetetlenné kell válni, és ha azzá válik, akkor elismerésben, szeretetben részesül majd, lesz önbizalma. (Ez természetesen egy téves elképzelés, mert az önbizalom csak belülről eredhet.) Másokat a kontroll vágya vezet: mindenkinek a mindenéért felelősséget vállal, mert úgy érzi, ők maguk erre nem képesek, csak ő az, aki rendelkezik ügyességgel, tudással..., vagy épp ezzel kívánja elérni, hogy a többiek függő helyzetbe kerüljenek tőle. Ez utóbbiak már nem coaching vagy önismereti mentorprogramokhoz tartozó kompetenciák, hanem bőven terápiás hatáskörök, így ebbe mélyebben nem mennék bele, de a listából kihagyhatatlan volt.

Kíváncsi vagy rá, mit is jelent az önismeret? Úgy érzed, megakadtál egy ponton az életedben? Szeretnéd tisztábban látni, miért működsz úgy, ahogy? Magabiztosabban, nagyobb önszeretetben élnéd az életed? Eszköztárat sajátítanál el asszertív kommunikációhoz, rezilienciához?

Önismereti mentoring, konzultáció és coaching

Megvásárolható önismereti tudásanyagok otthonra

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onismeretimentor.blog.hu/api/trackback/id/tr6818364179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása