Ébreszd fel a belső erőd!

Határtartás - hogyan mondd ki azt, hogy elég?

2024/04/15. - írta: jaszvirag

"Amikor valaki átlépi a határaidat, fontos világosan kommunikálni, és a megoldásra összpontosítani, nem pedig a problémára" (Tawwab, 2021b, 61. oldal).

A következő bejegyzés a határtartásról, a nemet mondásról szól, és arról, hogy ne csak érzékeld, hanem hatékonyan, agresszió nélkül kommunikálni is tudd, hogy itt és most valami elég. Nagyon sok felesleges konfliktust és diszkomfort-érzetet szül az, ha az ember nemhogy nem képes kimondani, még csak nem is érzi tisztán azt, hol húzódnak a határai. Ebben most számos gyakorlati feladattal is segíteni szeretnék.

dispute-4033280_1280.jpeg

Első kör: hol vannak egyáltalán a határaid?

A határok tisztázása ÖNMAGADDAL a kiinduló lépés. Segít átlátni, hogy mit szeretnél, mi teszi komfortosabbá a napjaidat, és miként érzed magad biztonságban.

Fogalmazd meg mindazt, ami számodra értékes. Amire fontos, hogy időd legyen. Keresd meg azokat a helyzeteket, és írd le, amikor az idődbe, teredbe újra meg újra belegázol valaki. Azokat a helyzeteket, amelyekben kelepcében érzed magad, szorongani kezdesz. Akár otthon, akár a munkahelyeden.

Második kör: a biztos fogalmazási módok

Mielőtt mindezekkel, amiket leírtál, kétségbeesve nekiesnél a környezetedben azoknak, akik folyamatosan határokat sértenek, érdemes elsajátítanod néhány mondatot. Ezek a formák az asszertív, erőszakmentes kommunikációra épülnek, én-kommunikációs formák, nem a másikat hibáztatják vagy vádolják!

Továbbá érdemes figyelni rá, hogy legyen benne indoklás is.

1. “Azt szeretném, hogy...”

Például: A hétvégéken szeretnék egy kis időt egyedül lenni. Segít feltöltődni és igazán jelen lenni a közös időnk során is.

2. “Szükségem van arra, hogy…”

Például: Szükségem van rá, hogy pár héttel előre tudjam a családi események időpontjait. Segít az időbeosztásom és kötelezettségeim hatékonyabb kezelésében.

3. "Számomra fontos, hogy…"

Például: Számomra fontos, hogy megkérdezd, mielőtt kölcsönveszel valamit tőlem, mert nekem ez a személyes dolgaim és terem tiszteletben tartását jelenti.

4. "Következő alkalommal..."

Például: Következő alkalommal, amikor valami érzékeny témát szeretnél megbeszélni, győződjünk meg róla, hogy mindketten jó helyen vagyunk ahhoz, hogy megvitassuk. Ez eredményesebbé teszi a beszélgetést.

Amikor két vagy több ember konszenzus alapján tiszteletben tartja egymás határait, akkor egyenrangú a kommunikáció, s ezzel együtt, bármikor lehet nemet mondani, érvekkel.

Nyilván minden nemnek következményei vannak, viszont az önismereti út lényeges eleme a visszautasítás elfogadása és kezelése - anélkül, hogy a határaid feláldoznád! A cél természetesen egy win-win helyzet megteremtése, ehhez azonban két, személyiségében nagyjából stabil emberre van szükség.

Az instabil, esetleg személyiségzavaros egyének egyébként kiválóan szűrhetők a határtartás módszereivel, hiszen jellemzően érvek nélkül tagadják meg mások kéréseit és szükségleteit, miközben permanensen sértik meg a határaikat. Nem egyszer mindez a jószándék ajándékos zacskójába téve érkezik: “de én csak jót akartam neked…” Ezekre érdemes ébernek lenni, figyelni, akár feljegyezni az ismétlődést.

Nehezen megy a határtartás? Sajátítsd el segítő közreműködésével! Beszélgetünk, megkeressük azokat a pontokat, ahol nehézséget élsz meg, megvizsgáljuk a lehetséges okokat és még több módszert adok át Neked. Coaching folyamat, önismereti mentorálás, támogatás - jelentkezz be itt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onismeretimentor.blog.hu/api/trackback/id/tr218380305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása